Germans Escalas acull l'exposició "Pioneres, origen de l'Esport Femení a Espanya"

Pioneras Germans Escalas        

La mostra itinerant dedica dos dels vint-i-sis panells a pioneres de Balears com Carme i Francisca Guàrdia, Maria Aumacelles, Carme Bestard, o la tennista Guillermina Mir, entre d'altres
Francisco Ducrós: "La història és testimoni dels grans èxits esportius de les dones, l'exposició visibilitza les seves gestes i homenatja el gran paper de les nostres esportistes durant les quatre primeres dècades del segle XX"


Palma, 19 de juliol de 2019.- L'exposició Pioneres, origen de l'Esport Femení a Espanya, ja es pot visitar al Poliesportiu Germans Escalas. La mostra estarà a disposició de la ciutadania fins al 30 de setembre a la zona del pàrquing de la instal·lació i en finalitzar es traslladarà al Poliesportiu Rudy Fernández.

Aquest recurs itinerant està basat en l'obra de l'historiador Jorge García García i s'emmarca dins el programa Palmadona, de dona i esport, de l'Ajuntament de Palma. Va donar el sus el passat 4 de març al passeig del Born i ha recorregut el Palau Municipal d'Esports Son Moix i les piscines Municipals Son Hugo, amb una gran acceptació.

L'exposició vol recordar i homenatjar a totes aquelles dones que varen deixar de ser figures passives per a convertir-se en autèntics ídols de masses. En aquest sentit, el regidor d'Esports, Francisco Ducrós, ha destacat que "la història és testimoni dels grans èxits esportius de les dones, l'exposició visibilitza les seves gestes i homenatja el gran paper de les nostres esportistes durant les quatre primeres dècades del segle XX".
Els 26 panells recullen un resum d'una extensa recerca que pretén establir definitivament les bases de les pioneres espanyoles de l'esport, entre els quals destaquen dos panells dedicats a les pioneres balears, com les nedadores Carme i Francisca Guàrdia, Maria Aumacelles, Carme Bestard, o la tennista Guillermina Mir, entre d'altres.
Gràcies a la premsa de l'època, s'han pogut recuperar milers d'articles esportius referents a diverses competicions, fotografies i noms d'esportistes, font de documentació que ha permès reconstruir els hàbits esportius de la ciutadania espanyola del període d'entreguerres i reconstruir la realitat sociocultural de l'esport femení.
El material i la reproducció dels panells estan disponibles al web de l'IME i es poden descarregar com a recurs didàctic per a centres educatius i entitats que ho desitgin.

Fecha publicació original: 19 de juliol de 2019

Data darrera modificació: 29 de juliol de 2019