Ponència: Igualtat des de la infància

Igualtat des de la infància

Ponència:

Igualtat des de la infància
Patis vius, patis coeducatius

Data: 21 de març a les 19 h

Entrada gratuïta

Una invitació a la reflexió del que ocorre als patis escolars des de la perspectiva de gènere


A càrrec de
Sandra Molines Borrás: llicenciada i doctora en Psicologia, autora de la tesi doctoral La Coeducació en un centre educatiu: anàlisi del pati escolar. Professora en els graus de Maestro/a d'educació infantil, primària i Màster de Secundària a Florida Universitària


Patis vius, patis coeducatius és un documental basat en la tesi doctoral "La coeducació en un centre educatiu: anàlisi del pati escolar" de la professora de Florida Universitària Sandra Molines, dirigit per ella mateixa juntament amb Paqui Méndez, presidenta de l'Associació per la Coeducació.
Sandra Molines és llicenciada i doctora en Psicologia, i professora en els graus de Mestre/ra d'educació infantil i primària, i màster de Secundària a Florida Universitària. Té més de 15 anys d'experiència donant formació sempre en temes relacionats amb la igualtat d'oportunitats i amb la coeducació.

Aquests darrers anys s'ha dedicat molt a l'acompanyament a centres educatius en el desenvolupament de plans coeducatius de centre i en el diagnòstic del sexisme als patis escolars.

En aquest documental, que es projectarà a la mateixa conferència, professorat, responsables de centres educatius i persones expertes en coeducació han reflexionat sobre les desigualtats que generen els patis escolars entre nins i nines. El projecte pretén visibilitzar l'androcentrisme que encara domina els espais escolars i convida a reflexionar sobre la necessitat d'injectar una perspectiva feminista, aportant solucions per a generar noves dinàmiques de joc que promoguin una educació més equitativa. Patis vius, patis coeducatius és un nou instrument de reflexió per a tota la comunitat educativa (professorat, alumnat i famílies) sobre el que succeeix als seus patis escolars, un dels principals espais on podem observar les desigualtats de gènere entre nines i nins.
Com recull Sandra Molines a la seva tesi, "l'entorn escolar, amb molta probabilitat, s'encarregarà d'emfatitzar o acabar de normativitzar, si és possible, l'impacte dels aprenentatges relacionats amb el gènere que hagin tingut els nins i nines en les seves famílies [...] . A través de l'androcentrisme, elles i ells aniran assumint d'una manera inconscient, gairebé imperceptible, que el món va ser creat per i per a ells i que elles han ocupat històricament, i ho continuen fent a moltes esferes de la societat, un paper secundari com a cuidadores i mantenidores de la situació privilegiada d'ells".
"La infraestructura, els recursos, la tradició i el poder monopolitzador del futbol en la nostra societat estan condicionant el gaudi del temps d'oci entre l'alumnat d'educació primària de les nostres escoles."
Encara que l'objectiu principal del documental és que el professorat inclogui la perspectiva de gènere en la seva mirada, anàlisi i usos del pati, també pretén crear noves i majors sensibilitats respecte de l'important paper que té aquest espai en la socialització de l'alumnat en un centre educatiu.
Aquestes i moltes altres reflexions seran presentades i debatudes en aquesta interessant conferència que comptarà a més amb la participació de:

Rosa Cursach Salas: Directora de l'Institut Balear de la Dona.

Cati Pol Martí: Llicenciada en Educació Física. Entrenadora i jugadora de superliga femenina 2 de voleibol amb el Voley Ciutat Cide. Professora d'educació física des de 2004.

Carolina Sitges: Llicenciada i Doctora en Psicologia. Professora Contractada Doctora de Psicobiologia a la Universitat de les Illes Balears (UIB).
Exjugadora de bàsquet. Duatleta/triatleta.

Gloria Ferrer: Presidenta de FAPA MALLORCA.


Modera: Susanna Moll Kammerich, regidora d'Educació i Esports de l'Ajuntament de Palma

Duració: 21 de març de 2019

Horari: de 19:00 a 21:00.

Localitat: Palma

Data darrera modificació: 18 de febrer de 2019